Proefschrift van A.W. de Jager ‘Hoge afvoeren van enige Nederlandse stroomgebieden’ op de site
9-5-2011 | Categorie: AlgemeenDitmaal een echte ‘klassieker’ op het gebied van neerslag-afvoermodellering: het proefschrift van Ate Wybe de Jager: ‘Hoge afvoeren van enige Nederlandse stroomgebieden’ , uit 1965.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik hem pas met recent in bezit heb en hem heb gelezen, maar via publicaties van m.n. Wesseling en van der Molen was het al wel een bekend werkstuk.
In het theoretisch hoofdtsuk wordt aandacht besteed aan de invloed van de grondwaterberging en van de leidingen op het afvoerverloop. Heel modern dus. In hoofdstuk 3 wordt een theoretische bschouwing gegeven over het drainagecritrium, dus nog voor voor de in deze rubriek besproken publicatie van Wesseling: Bergingsfactor en drainagecriterium.
Maar het meest bekend is dit werk vanwege de toepassing van de afvoerformule van Kraijenhoff van de Leur op 12 stroomgebieden
Bijzondere aandacht voor Tabel 20 op blz. 148: voor 12 gebieden een kwantificering van het percentage snelle afvoer. Volgens mij zijn de percentages hoger dan algemeen wordt aangenomen.
Veel van de kennis in dit proefschrift heeft zijn weg gevonden in het Cultuurtechnisch Vademecum uit 1988.
En de stellingen zijn voor een deel nog verrassend actueel. Wat te denken van stelling VI: ‘Het toevoegen van bodemfysische gegevens aan de Bodemkaart van Naderland, schaal 1 : 50.000, zal de bruikbaarheid van deze kaart voor het opstellen van cultuurtechnische plannen vergroten. Aanvullende kartering blijft echter veelal noodzakelijk’. Anno 2011 wordt meestal gebruikt gemaakt van de 20 PAWN-eenheden bij regionaal modelonderzoek. Een Gotspe.
Een echte bron van kennis en inspiratie dus, deze klassieker. Te vinden onder de rubriek Kennisbank, ‘Oude kennisproducten’, nr 12