Lotgevallen van water

17-1-2012 | Categorie: Algemeen

Romantische hydrologie is niet mijn ding, al zou je dat wel denken als je het hebt over de lotgevallen van water(druppels). Of over de druk- en druppelbenadering. De reden dat ik dit bericht schrijf is dat studie naar de lotgevallen van water aanleiding kunnen geven tot misconcepties of zo men wil oneigenlijk gebruik  van tracers om waterkwantiteitsmodellen te calibreren. Op de NHV-dag van 12 januari 2012 over Waterkwaliteitsmodellering was dat m.i. regelmatig aan de orde. In de kern komt het er op neer dat berekening van de lotgevallen van water sterk afhankelijk is van de gebruikte ruimte- en tijdschaal. Dat valt niet, zoals bij kwantiteitsmodellering, door slimme parameterisatie op te lossen. Benieuwd waarom  dat zo is? Lees verder maar ….  kennis uit het verleden biedt geen garantie voor de inzichten van nu.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw trok een groep ”boze mannen” (ik noem geen namen maar het was wel een illuster gezelschap) ten strijde tegen de systeemanalyse van prof. Engelen.  De reden van functionele boosheid waren m.n. de bijdragen van Engelen aan IAHS-publicatie 163: Developments in the Analysis of Groundwater Flow Systems. Zelf heb ik mijn bedenkingen tegen de systeemanalyse toendertijd op schrift gesteld en dat document heb ik gescand. Ik ben benieuwd naar reacties.

Engelen v2

Reacties

Hallo Jan,

tijdens jouw kruistocht tegen Engelen studeerde ik in Utrecht en Wageningen, en liep stage bij DGV-TNO, daar kwam ik in aanraking met voor- en tegenstanders. Wat je schrijft in je artikel is waar. Aan de andere kant is voor mij een dergelijke systeemanalytische aanpak nuttig, zie de voorbeelden die je noemt. Dus al met al is het een van de gereedschappen, niet het Swiss Army Knife. Ik zie ook een link met het verhaal van Maarten Ouboter over nut van een systeemanalyse, met een model als middel en niet als doel.

groeten, Arjan

Reageren?

Naam *
E-mail *
Website
Uw reactie