Kennnis over wateraanvoer weer actueel

31-10-2013 | Categorie: Algemeen

Bij discussie over wel of niet verzouting Volkerak-Zoommeer (VZM) speelt de vraag of aanvoer via de Roode Vaart een goed alternatief is. Daarbij kwam de vraag aan de orde over normen voor wateraanvoer. Waar komt de kennelijk breed gedragen aanvoercapaciteit van 0,3 l/s/ha vandaan? Niet uit het Cultuurtechnisch Vademecum. Op zoek naar de bron van kennis stuitte ik op het rapport van de Studiecommissie waterbehoefte Land- en Tuinbouw, uit 1980.  Mooi om dat weer eens te lezen. En er staan ook de nodige maatgevende aanvoerintensitieten in maar ook dat het beter is de aanvoerbehoefte te baseren op een economische afweging. Helemaal mee eens.

Bij de speurtocht stuitte ik ook op het rapport Watervoorziening voor de landbouw uit het Zoommeer, uit 1987.  Is wel wat gedateerd maar de moeite waard het eens te vergelijken met de huidige studies. Volgens mijn bescheiden mening is deze kennis uit het verleden qua methodiek nog springlevend.

Beide rapporten  zijn als pdf toegevoegd bij de lijst Agrohydrologische basispublicaties (nr 16 van rubriek ‘Oude’ kennisproducten)

 

 

Reacties

Reageren?

Naam *
E-mail *
Website
Uw reactie