Cultuurtechnisch Vademecum uit 1988 digitaal beschikbaar

10-1-2011 | Categorie: Algemeen

Hét handboek voor de ‘Wageningse’ en ‘Velpse’ Cultuurtechnici was en (is volgens mij nog steeds) het Cultuurtechnisch Vademecum uit 1988. Een schat aan kennis is hierin verzameld en toegankelijk gemaakt. Voor mij al jaren een Bron van kennis. Natuurlijk is er wel een en ander veranderd maar zaken als ontwateringsnormen, droogleggingsnormen en  afvoernormen en de samenhang tussen ontwatering en afwatering worden m.i. nergens zo helder beschreven. Met enige trots kan ik dan ook aankondigen dat ik dit standaardwerk heb gescand en op mijn site gezet, te vinden onder de rubriek Kennisbank. Ik heb het in 3 delen gesplitst want wellicht is alleen Deel III interessant. De pdf’s zijn doorzoekbaar zodat nu op trefwoorden kan worden gezocht. Daarmee is het veel gehoorde bezwaar van het ontbreken van een index voor een deel ondervangen.

Met dank aan de Cultuurtechnische Vereniging (nu Netwerk Land en Water geheten), en in het bijzonder al die mensen die toendertijd een bijdrage hebben geleverd. De Inleiding vermeldt alle namen. Ik heb de toenmalige secretaris (en eindredacteur), Gerrit Grotentraast, bereid gevonden een voorwoord te schrijven bij deze gedigitaliseerde uitgave. Zijn boodschap is dat het succes van het CV uit 1988, en het feit dat het nog steeds wordt gebruikt, vooral te danken is aan de praktijkkennis die er in is verwerkt. Dat moet te denken geven.

Ik ben overigens wel benieuwd of handboeken, al dan niet in digitale vorm, in dit Google-tijdperk nog relevant zijn. Graag jullie reactie.

Reacties

Frits Kragt says:

Beste Jan,
Het CV gebruik ik nog regelmatig. En wat ik dan altijd miste is een digitale versie om even snel in te zoeken.

met vriendelijke groet

Frits Kragt

Rob de Groot says:

Hoi Jan,
Het CV is ook voor mij een belangrijke bron voor mijn dictaten voor Larenstein en Wateropleidingen. Natuurlijk dan aangevuld met prakrijkervaringen en cases. Ik weet dat Jacques Peerboom het ook op die manier nog altijd gebruikt. De basiskennis voor iedere geohydroloog staat er goed en duidelijk in vermeld. Dat ben ik geheel met je eens. Tussen quotes “onze hydrologische bijbel”. Dank voor dit initiatief

Harm Janssen says:

Beste Jan

De Cultuurtechnische Vereniging is opgeheven. Was een vereniging gekoppeld aan DLG en enkele andere diensten. Netwerk Land en water is als ik het goed heb de opvolger van de Studiekring voor Cultuurtechniek (wageningen)

Wim Kok says:

Eensgelijks! Ik gebruik het nog heel vaak. Ook als grondwater man bij de gemeente Haarlem. Blijft één onmisbaar compendium. Mooie zet om het ook digitaal ter beschikking te stellen

Willem v/d Meulen says:

Eindelijk een CV! Heb lange tijd gezocht naar digitaal CV. Terug in 2000 tijdens afstudeer jaar menig keer bij de school boekhandel gevraagt voor CV, en altijd antwoord gekregen dat het nog gedrukt moest worden……enz. Nu zit ik al lange tijd in buitenland en nu eindelijk een CV op de computer!

Groet,

Willem van der Meulen

Roberto Wong Loi Sing says:

Beste Jan,

Handboeken – VOORAL DIGITALE – zullen altijd relevant zijn.
Complimenten.

Roberto uit Suriname

Reageren?

Naam *
E-mail *
Website
Uw reactie